ممنوع الخروج شدن به وضعیتی گفته می شود که فرد به دلایلی اجازه خروج از منطقه خاص جغرافیایی که معمولا مرز های کشور هست را ندارد. توجه داشته باشید که ممنوعیت خروج از کشور امری نیست که افراد نسبت به آن آگاهی داشته باشند و هنگامیکه قصد سفر به یک کشور خارجی را دارند متوجه این قضیه میشوند. پس بهتر است پیش از اقدام به سفر فرایند استعلام وضعیت ممنوعالخروجی خود را انجام دهید تا از مشکلات احتمالی در امان باشید.
افراد به چه دلیلی ممنوعالخروج میشوند؟
از عمدهترین دلایل ممنوع الخروجی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- عدم اجازه قیم یا همسر برای خروج از کشور
- بدهکاران مالیاتی
- سربازان فراری
- بدهکاران چک و مهریه
- افرادی که قبلا سابقه دزدی کلاهبرداری، تکدیگری یا سوء شهرت در خارج از کشور داشتهاند.
- محکومان کیفری که هنوز دوران محکومیت خود را تمام نکردهاند نیز امکان خروج از کشور را ندارند.
- افرادی که خروجشان مخالف مصلحت کشور است.
- کودکان زیر ۱۸ سالی که قیمشان اجازه خروج از کشور را به آنها نداده است.
ممنوعالخروجی توسط کدام سازمان ها ممکن است انجام شود؟
نهادهایی که ممنوع الخروج میکنند برحسب نوع ممنوع الخروجی، انواع متفاوتی دارند. این نهادها به عنوان اعمال کننده نوعی مجازات و یا عاملی بازدارنده از خروج افراد از مرزهای یک کشور فعالیت میکنند و تعداد آنها در جوامع گوناگون متفاوت است.
در ادامه هر یک از ارگان هایی که می توانند در ممنوع الخروج شدن گروه هایی از اشخاص نقش داشته باشند شرح داده شده است.
دادسرا
میتوان گفت مهمترین ارگانی که در حوزه ممنوع الخروج کردن اشخاص فعالیت دارد دادسرا است. دادسرا پس از رسیدگی به اتهام اشخاص، در صورتی که مشخص شود اتهام شخص از درجه بالایی برخوردار بوده و ممکن است شخصی که مرتکب این جرم شده از کشور خارج شود و از دید مقامات رسیدگی کننده مخفی بماند، به سرعت نسبت به ممنوع الخروج کردن این شخص از طریق دادستانی کل کشور اقدام میکند. در این صورت مجوز خروج شخص از کشور سلب میشود.
دادگاه های حقوقی
مرجع دیگری که می تواند اقدام به ممنوع الخروج کردن افراد نماید دادگاههای حقوقی می باشند. دادگاه های حقوقی فقط و فقط در مرحله اجرای احکام می توانند نسبت به ممنوع الخروج کردن اشخاص اقدام کنند. به این معنی که ممکن است شخصی بواسطه بدهی یا عدم اجرای تعهدات قانونی (در صورتی که به عنوان مثال مبلغ زیاد یا حتی کم هم باشد) به تقاضای شخص طلبکار از سوی دادگاه حقوقی و اجرای احکام ممنوع الخروج شود تا مبادا که چنین شخص بدهکاری از کشور خارج شود و تعهدش بلااجرا بماند.
اداره ثبت
اداره ثبت نیز از جمله مراجعی است که قادر به ممنوع الخروج کردن اشخاص است. البته اداره ثبت این اقدام را برای بدهکاران با سند رسمی و در صورت تقاضای شخص متعهدله انجام می دهد.
این اداره در مورد مهریه و در صورت تقاضای زوجه، درمورد بدهکاران بانکی در صورتی که بانک تقاضا کند، در مورد بدهکارانی که با سند رسمی بدهکارند و همچنین در مورد بدهکارانی که به واسطه چک بدهکار محسوب می شوند، در صورت تقاضای شخص متعهدله می توانند نسبت به ممنوع الخروج کردن این اشخاص بدهکار اقدام کنند.
اداره ثبت نمی تواند در مورد سایر افراد و حتی سایر بدهکارانی که بدهی آنها بواسطه سند نیست اقدامات مشابهی انجام دهد.
بانک مرکزی
در مورد بدهکاران بانکی، مرجعی که می تواند اقدام به ممنوع الخروجی بدهکاران بانکی نماید، بانک مرکزی می باشد. این بانک با بررسی میزان بدهی افراد می تواند تعیین کند تا چه میزان بدهی موجب ممنوع الخروجی شود و در صورتی که میزان بدهی اشخاص از میزان مشخصی بیشتر باشد حکم به عدم خروج اشخاص خواهد داد. به عنوان مثال یک بانک اعلام میکند که شخصی با مشخصات بخصوص جزء بدهکاران عمده این بانک می باشد و ممکن است با توجه به رقم بالای بدهی اش از کشور خارج شود. با توجه به این شرایط بانک مرکزی از طریق دادستانی کل کشور نسبت به ممنوع الخروج کردن آن شخص اقدام خواهد کرد.
اداره مالیات
از جمله افرادی که می توانند با خروجشان از کشور باعث بروز مشکلات بزرگی شوند افرادی هستند که فرار مالیاتی داشته اند. در نتیجه اداره مالیات با بررسی میزان این بدهی می تواند حکمی در راستای عدم خروج اشخاصی که شامل این مورد می شوند دهد.
بدهکاران مالیاتی نیز از دیگر دستههایی هستند که در معرض ممنوع الخروجی قرار دارند. چرا که اداره دارایی ممکن است در مورد بدهکاران عمده مالیاتی برای اینکه متواری نشوند بحث ممنوع الخروجی را مطرح کند و از طریق دادستانی کل کشور از خروج اشخاص جلوگیری به عمل میآورد. همچنین اداره تامین اجتماعی در مورد بدهکاران بیمه و بدهکاران حقوق بیمهای که میتواند همین کار را انجام دهد و نسبت به ممنوع الخروج کردن اشخاص اقدام میکند.
استعلام ممنوع الخروجی از چه طریقی امکانپذیر است؟
همیشه مهاجرت تنها دلیل خروج از کشور نیست گاهی اوقات سفر، مسابقه، کار یا تحصیل میتواند دلیلی باشد که شما قصد خروج از کشور را داشته باشید. برای اینکه با خالی آسوده راهی فرودگاه شوید، بهتر است قبل از سفر خارجی نسبت به استعلام ممنوعالخروجی از فرودگاه امام خمینی و یا هر فرودگاه دیگری اقدام کنید.
اپلیکیشن استعلام ممنوع الخروجی پیشخوان24
در گذشته که خبری از پیشرفت تکنولوژی و اینترنت پر سرعت نبود، تمامی افراد باید برای پیگیری به اداره گذرنامه مراجعه میکردند اما امروزه فرایند استعلام خیلی سریعتر از قبل شده است. یکی از سادهترین و در دسترسترین روشها، استفاده از اپلیکیشن استعلام ممنوع الخروجی پیشخوان ۲۴ است. برای مشاهده نتیجه استعلام با جزئیات نیاز به شماره موبایل و کد ملی دارید.
استعلام ممنوع الخروجی با اپلیکیشن پلیس من
یکی از روشهای استعلام ممنوعالخروجی پلیس + ۱۰ استفاده از اپلیکیشن پلیس من است. شما میتوانید با پرداخت ۵۲۰۰ تومان و وارد کردن شماره تماس و کد ملیتان نسبت به استعلام ممنوعالخروجی خود در کوتاهترین زمان اقدام کنید. همچنین میتوانید نتیجه استعلام ممنوعالخروجی epolice.ir را از طریق دانلود اپلیکیشن پلیس مشاهده کنید.
استعلام ممنوع الخروجی قوه قضاییه
استعلام ممنوعالخروجی با کد ملی، یکی دیگر از روشهای استعلام ممنوعالخروجی است. برای استفاده از سرویس ثبت من قوه قضاییه باید به نشانی exitban.ssaa.ir مراجعه کنید. برای استعلام ممنوعالخروجی نیاز به کد ملی و وارد کردن اطلاعات شخصی خود دارید تا از آخرین وضعیت ممنوعالخروجی خود مطلع شوید.
استعلام ممنوع الخروجی چک برگشتی
برای استعلام ممنوعالخروجی اجرای اسناد رسمی و استعلام ممنوعالخروجی چک برگشتی میتوانید به سامانه ثبت اسناد و املاک کشور به نشانی exitban.ssaa.ir مراجعه کنید. برای مشاهده آخرین وضعیت خروج از کشور نیاز به اطلاعاتی مانند شماره کد ملی، نام پدر، نام و نام خانوادگی و شماره شناسنامه دارید. توجه داشته باشید که شما به کمک این سایت میتوانید از وضعیت اجازه خروج کشور تمام پروندههای قضایی مطلع شوید.
استعلام ممنوع الخروجی مالیاتی با کد ملی
برای مشاهده وضعیت ممنوعالخروجی و پیگیری بدهی مالیاتی خود میتوانید به سازمان امور مالیاتی به آدرس my.tax.gov.ir مراجعه کنید و ببینید که آیا بدهی مالیاتی و اجازه خروج از کشور را دارید یا نه!
استعلام ممنوع الخروجی از اداره گذرنامه
اگرچه امروزه بیشتر افراد ترجیح میدهند که برای استعلام ممنوعالخروجی خود از روشهای غیر حضوری استفاده کنند اما هنوز هم خیلی از افراد هستند که ترجیح میدهند از روش حضوری استفاده کنند. در این بین برای استعلام ممنوعالخروجی کیفری میتوانید به صورت حضوری به اداره گذرنامه مراجعه کنید یا از اپلیکیشن پیشخوان ۲۴ و پلیس من استفاده کنید.
استعلام ممنوعالخروجی سامانه ثبت
برای اطلاع از آخرین وضعیت ممنوع الخروجی پروندههای ثبتی میتوانید به سایت سازمان ثبت اسناد و املاک کشور مراجعه کنید. همچنین در شرایط زیر میتوانید از سایت my.ssaa.ir استفاده کنید و نتیجه استعلام ممنوعالخروجی خود را مشاهده کنید.
- استعلام ممنوع الخروجی مهریه
- استعلام ممنوع الخروجی فرزند
درصورتیکه بعد از استعلام ممنوع الخروجی نظامیان، اجازه خروج از کشور را نداشتید، میتوانید با مراجعه به اداره گذرنامه اجازه موقت خروج از کشور را دریافت کنید.
مدت زمان ممنوعالخروجی چقدر است؟
طبق ماده ۲۴۸ قانون کیفری مدت زمان اعتبار ممنوعالخروجی ۶ ماه است که این مدت میتواند توسط دادگاه تمدید شود.
اعتراض به ممنوع الخروجی
صدور قرار ممنوع الخروجی توسط بازپرس:
این حکم تا 10 روز قابلیت اعتراض دارد و می توان در دادگاه صالح نسبت به صدور این قرار اعتراض کرد.
صدور قرار ممنوع الخروجی توسط دادگاه:
کسی که ممنوع الخروج شده است میتواند به مدت 20 روز به صدور این قرار در دادگاه تجدیدنظر اعتراض کند .